Gezamenlijke opgave
De energietransitie is een nationale en zelfs internationale opgave. Zeker in een zwaar getroffen regio als de onze, kunnen en moeten we het verschil maken. Op korte termijn doen we er alles aan om de impact van de sociale ramp, die zich mogelijk deze winter al zal doen gelden, zoveel mogelijk te verzachten. Met behulp van Europese en landelijke ondersteuning gaat de gemeente Kerkrade op zowel de korte als lange termijn concreet aan de slag met twee hoofddoelen: het informeren van haar inwoners en het transformeren van woningen. Al deze maatregelen dragen bij aan het drievoudig doel van het maatschappelijk verbond: een betaalbare energierekening, een leefbare woonkamer temperatuur en een houdbare voetafdruk.
Informeren
Om inwoners meer bewust te maken van het belang van vooruit kijken blijft de gemeente hen informeren. Enkele voorbeelden daarvan zijn de WoonWijzerWinkel, de inzet van Rijksmiddelen, het aan inwoners aanbieden van een budget om zelf (kleine) energiebesparende maatregelen aan te schaffen en het Energie & Klimaatfonds Kerkrade. Het Festival ’t Kirchroa va Mörje sluit hier als laagdrempelig en toegankelijk festival bij aan. Met informeren en inspireren als hoofddoel. Op verschillende locaties worden verschillende thema’s behandeld. Mooie voorbeelden met vervolgens een ‘en wat doe jij?’ insteek. Klimaat, energie, voeding, water, afval, hergebruik, kleding, consuminderen, wonen, natuur, biodiversiteit, vervoer, vrijetijdsbesteding en onderwijs. Het komt allemaal aan de orde. Alles om onze gemeente en haar inwoners toekomstbestendig te maken.
Bewustwording en meedoen
“Bewustwording is de eerste uitdaging”, zegt wethouder René van Drunen (Duurzaamheid). “En vervolgens het echt meedoen van iedereen. De transitie is een opgave voor ons allemaal, niet alleen voor de gemeente. We willen onze inwoners uitdagen en enthousiasmeren, want vooruitkijken betekent voordelen behalen.
Voor je portemonnee, je huis en je leefomgeving. Samen sterker voor de komende generaties, voor onze kinderen en kleinkinderen. Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen en één kleinkind. Voor hen moet er een toekomst zijn. Daar doe ik het voor, en u?”
Editie 2024
Festival ’t Kirchroa va Mörje 2024 was wederom een groot succes. Een week met elke dag evenementen gericht op vooruit kijken en hoe we allemaal ons steentje kunnen bijdragen. Want ’t Kirchroa va Mörje begint vandaag! Het festival bruiste aan alle kanten. Met maar liefst 22 evenementen in 9 dagen doorkruiste het festival de gemeente Kerkrade. Presentaties, rondleidingen, exposities, workshops, fiets-, wandel- en bustochten, een eigen festivalbiertje, D’r Energiesjlaajer en de afsluitende Fair ’t Kirchroa va Mörje in het Flexiforum.
Festival ’t Kirchroa va Mörje 2025
Van vrijdag 3 t/m zaterdag 11 oktober organiseert de gemeente Kerkrade het Festival ’t Kirchroa va Mörje 2025. 9 dagen met elke dag evenementen. Maar de ambitie is groter, de gemeente wil net zoals vorig jaar in opmaat naar het festival elke maand een evenement op de agenda zien die aansluit bij het gedachtengoed. Bestaande evenementen of nieuwe evenementen, klein of groot, allemaal samen voor een brede doelgroep. Met thema’s zoals klimaat, energie, voeding, water, afval, hergebruik, kleding, consuminderen, wonen, natuur, biodiversiteit, vervoer, vrijetijdsbesteding en onderwijs. Wisselende locaties met activiteiten voor jong en oud.
Heb jij als ondernemer, locatie, vereniging of inwoner een mooi voorbeeld dat echt in het festival thuishoort, stuur een email naar info@querydesign.nl en we zoeken samen een plekje!
Agenda
Wil je meedoen als standhouder, wil je invulling geven aan een evenement tijdens de festivalweek of zie je jouw activiteit of initiatief graag terug op de maandkalender? Denk je daar moet ik als standhouder, spreker, vereniging, inwoner of ondernemer bij zijn, want ook ik draag mijn steentje bij?
Stuur een email naar info@querydesign.nl dan bekijken we samen hoe we jouw invulling een plek geven!