IVN KERKRADE

IVN Afdeling Kerkrade brengt het belang van natuur en milieu onder de aandacht van een groot publiek door mensen middels activiteiten kennis te laten maken met de natuur en het landschap in de eigen omgeving. Een actieve club met een werkelijk bomvolle jaaragenda. Uiteraard maken ook zij deel uit van het Festival ’t Kirchroa va Mörje. Penningmeester Theo Wegh vertelt je er graag meer over!

Toen en nu
In 1960 wordt het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie, afgekort IVN, opgericht. Overal in het land ontstonden IVN-afdelingen. Op 22 oktober 1966 werd het initiatief genomen in Kerkrade een eigen IVN-afdeling op te richten. De afdeling had binnen tien jaar 170 leden en de groei zette door naar 260 leden in 1986. Het aantal leden nam rond de eeuwwisseling sterk af, maar intussen is de leden aanwas gelukkig geen probleem meer en staat de teller op 120 leden, maar liefst 20 actieve vrijwilligers en 8 gidsen met elk hun eigen specialiteit. ‘T Sjevemethoes in Chevremont fungeert als de thuisbasis.

Afdeling Kerkrade
IVN Kerkrade maakt deel uit van een landelijke vereniging. Binnen dit landelijke IVN hebben de lokale groepen echter grote zelfstandigheid en kan iedere afdeling haar eigen activiteiten ontplooien. Binnen IVN Kerkrade functioneert een aantal werkgroepen, die elk een eigen aandachtsgebied hebben. Zo zijn er een Vogelwerkgroep, een Paddenwerkgroep, een werkgroep Groenbeheer en een Gidsenwerkgroep. IVN Kerkrade legt ook het oor te luisteren bij vragen en opmerkingen over beleid en beheer met betrekking tot de natuur in het algemeen en natuurlijk die in Kerkrade in het bijzonder. Door de jaren heen zijn er steeds goede contacten geweest met beleidsmedewerkers bij de gemeente, de Provincie Limburg en diverse groene organisaties. Mede omdat ze veel onderweg zijn in het buitengebied kunnen ze als ogen en oren van de gemeente en onder andere Stichting Limburgs Landschap dienen voor bijvoorbeeld illegale dumpingen, omgevallen bomen en wandelpaden controles.

Sinds 2016 is Theo Wegh, voormalig marktmeester, betrokken bij de afdeling Kerkrade. Maximaal drie keer per jaar vergadert het bestuur, bestaande uit Olaf op den Kamp (voorzitter) en Ursula Zegers (secretaris) fysiek met elkaar, de rest van alle contact vindt plaats via telefoontjes, mailtjes en Whatsappjes. Al naar gelang de drukte wordt er maandelijks of tweemaandelijks met alle leden samen vergaderd. Theo hierbij in de rol van penningmeester, maar ook als gids en enthousiast gezicht van de vereniging. De werkzaamheden zijn voor hem inmiddels uitgegroeid tot bijna een dagtaak. Al geldt dat uiteraard niet voor alle vrijwilligers!

 

Voor de Paddenwerkgroep begint de drukte soms al heel vroeg in het voorjaar, als trekkende padden veilig naar hun voortplantingsgebied moeten worden geholpen. Vanwege het grote aantal wegen moet deze groep de trekkende amfibieën helpen veilig de straat over te steken naar hun voortplantingswater. Met de hand worden alle dieren opgeraapt, gedetermineerd, het geslacht bepaald, geteld en in emmers gezet om ze even later bij het water vrij te laten. Elders worden schermen met emmers geplaatst, waarin de trekkende dieren vallen. Daarna worden ze naar hun voortplantingswater gebracht. Dit heeft al duizenden padden, salamanders en kikkers het leven gered die anders hoogstwaarschijnlijk platgereden zouden zijn.

Bij de Vogelwerkgroep staan de vogels uiteraard centraal tijdens wandelingen en inventarisaties. De Vogelwerkgroep is onder andere actief met het plaatsen van nestkasjes en onderhoud in verschillende bossen, het tellen van trekvogels in de voor- en najaarstrek. Dit gebeurt op twee plekken in de stad: nabij Nieuw-Ehrenstein en op het voormalige Julia-terrein.

Voor de werkgroep Groenbeheer staat de Natuurwerkdag in Kerkrade jaarlijks op het programma. In overleg met de gemeente Kerkrade wordt er door IVN Kerkrade gekeken waar de natuur dringend een handje hulp kan gebruiken. Soms is het een poel vrij maken, omdat die dichtgegroeid is met waterplanten en de bomen rondom te hoog en te dicht zijn geworden. Een andere keer is het een grasland dat van te veel begroeiing door struiken en bomen moet worden ontdaan, zodat de speciale flora er weer kan gedijen.

Eind oktober / begin november wordt door de Gidsenwerkgroep het jaarprogramma gemaakt. Excursies, rondleidingen, natuur- en stadswandelingen, slootjesdag, lezingen, activiteiten voor kinderen en verzorgers, maar ook worden er samenwerkingen opgezocht met partijen zoals de Natuurgids, scholen, bedrijven, wandelorganisaties, Kirchroa ruumt óp en ook Festival ’t Kirchroa va Mörje. De activiteiten – in Kerkrade maar ook erbuiten – zijn gratis toegankelijk voor leden en niet-leden, maar lid worden mag natuurlijk altijd en kan voor 25 euro per jaar. Dit bedrag wordt door de werkgroepen vervolgens ingezet voor allerlei materialen zoals documentatie, schepnetjes, nestkastjes, torenvalkkasten, insectenhotels, uilenkastjes, loepjes en meer.

Tijdens Festival ’t Kirchroa va Mörje
Naast dat op 6 oktober de herfstexcursie over de Kaffeberg deel uitmaakte van het festival en ze samen met de Natuurgids een stand bemannen op de Fair ’t Kirchroa va Mörje op zaterdag 12 oktober, kun je op vrijdag 11 oktober om 16.00 uur met ze meelopen tijdens de wandeling door natuurgebied Carisborg. Luister hoe het gebied er vroeger uitzag en wat er nu allemaal te zien is! Gevolgd door een rondleiding bij de Tiny Houses Carisborg en de naastgelegen moestuin. Aanmelden via www.festivaltkirchroavamorje.nl/events/tiny-houses-carisborg/ en blijf vooral een lekker kopje soep mee eten!

www.ivn.nl/afdeling/kerkrade

 

Ga naar de inhoud